Spraw, aby twoja kuchnia była bardziej eko i zamień plastik oraz chemię na naturalne materiały! To nie tylko trend, ale przede wszystkim sposób na dbanie o zdrowie i środowisko. Oto 5 rzeczy, które możesz wymienić od razu.
Kuchnia to jedno z tych miejsc w naszym domu, w którym produkujemy największe ilości plastiku oraz innego rodzaju śmieci. Nie chodzi tu tylko o opakowania po produktach spożywczych, ale także o przedmioty codziennego użytku, takie jak np. plastikowe naczynia, jednorazowe sztućce, kuchenne gadżety z tworzyw sztucznych itp. Plastikowe akcesoria zazwyczaj kuszą estetycznym designem, nowoczesnymi wzorami i kolorami – jednak po jednym czy dwóch sezonach zazwyczaj się zużywają i wymieniamy je na nowe, wyrzucając stare do kosza.
Plastik nie służy naszemu zdrowiu. Zwłaszcza w przypadku naczyń i pojemników do przechowywania jedzenia, które wykorzystujemy „na ciepło” – np. podgrzewamy w nich produkty w mikrofalówce. Również wiele sztućców z tworzyw sztucznych nie nadaje się do mieszania potraw podczas gotowania (pod wpływem wysokich temperatur tworzywa sztuczne mogą bowiem uwalniać szkodliwe substancje).
Zależy Ci, aby zadbać o zdrowie, a przy okazji zmniejszyć ilość plastikowych śmieci? Przedmioty codziennego użytku w swojej kuchni zastąp tymi z naturalnych materiałów. Spośród nich warto sięgać zwłaszcza po:
- drewno,
- bambus,
- rattan, wiklinę i jutę,
- kamień,
- szkło.
Z drewna wykonane mogą być nie tylko meble czy krzesła kuchenne, ale przede wszystkim naczynia, misy, talerze, sztućce, pojemniki do przechowywania żywności i wiele innych. Ich zaletą jest także o wiele dłuższa żywotność! Szklane naczynia – w odróżnieniu od plastikowych, mogą służyć latami i wciąż wyglądają jak nowe. Również wysokiej jakości drewno i bambus to wytrzymałe materiały, które na długo zachowują stylowy wygląd i nigdy nie wchodzą z mody. Oto 5 zmian, które warto wprowadzić w kuchni od zaraz! Wszystkie proponowane przez nas akcesoria kupisz w sklepie Black Red White online.
1. Zestaw drewnianych sztućców do gotowania
Pozbywanie się plastiku z kuchni warto zacząć od sztućców, zwłaszcza tych służących do mieszania i gotowania potraw. W tym przypadku zestaw drewnianych sztućców będzie nie tylko praktycznym i ekologicznym rozwiązaniem, ale także stylowym dodatkiem do Twojej kuchni. Nam szczególnie przypadł do gustu uniwersalny zestaw drewnianych sztućców w praktycznym stojaku połączonym z przyprawnikiem (ze szklanymi pojemniczkami na przyprawy). Taki zestaw dwa w jednym z pewnością będzie ozdobą każdej nowoczesnej kuchni. Bambusowe sztućce są wygodne w użyciu i łatwe do utrzymania w czystości. Sprawdzą się także przy grillu i różnego rodzaju rodzinnych przyjęciach.
2. Maty stołowe z hiacyntu
W kuchni wykorzystujemy często plastikowe obrusy i maty stołowe z tworzyw sztucznych. Mają one oczywiście tę zaletę, że bardzo łatwo zmyć z nich zabrudzenia. Jednak ich zasadniczą wadą jest krótka żywotność – na ogół przecierają się i niszczą już po kilku miesiącach użytkowania. A kiedy przestają wyglądać estetycznie, z reguły wyrzucamy je do śmieci i wymieniamy je na nowe (są dość tanie). Zamień je na stylowe maty z materiałów naturalnych! Np. plecionki z rattanu czy hiacyntu (hiacynt wodny to naturalny materiał pochodzenia roślinnego, z którego wyrabia się różne plecione przedmioty) prezentują się niezwykle stylowo i zachowują dobry wygląd na długo. To świetny dodatek do kuchni w stylu ekologicznym czy zero waste.
3. Słoiki na przyprawy i szklane pojemniki na produkty
Szkło to jeden z najbardziej ekologicznych materiałów, jakich możesz używać w kuchni. Może być recyklingowane, ale… nie musi, ponieważ stylowe szklane słoiczki mogą służyć Ci przez długie lata. Są idealne do przechowywania sypkich przypraw, a także suchych produktów żywnościowych, takich jak kasze, mąki czy płatki śniadaniowe. Szczelne słoiki z zaciskiem chronią produkty przed dostępem powietrza, a także przed ewentualną inwazją moli spożywczych.
4. Bambusowe naczynia
Nowoczesne, bambusowe naczynia z powodzeniem zastąpią plastikowe misy, kubki i talerze. Sprawdzą się też zamiast „jednorazówek” – np. podczas grilla czy obiadu na świeżym powietrzu. Bambusowe misy są na tyle eleganckie, że bez obaw możesz w nich podawać potrawy gościom. Łatwo je umyć, są wytrzymałe i nietłukące się.
5. Ekologiczne produkty do czyszczenia kuchni
Prócz plastiku, ogromną zmorą naszych kuchni jest także używanie dużej ilości chemii (np. płynów do podłóg, środków czyszczących czy płynów do mycia naczyń). Obecnie bez problemu możesz zamienić te produkty na coraz lepiej dostępne ekologiczne środki do naczyń (zawierające powyżej 90% składników pochodzenia naturalnego). Są one delikatniejsze zarówno dla Ciebie i środowiska, jak i czyszczonych powierzchni – a przy tym równie skuteczne.