Sezam, a także wyrabiany z niego olej to produkty, które z pewnością warto mieć nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyczce. Podobnie jak inne oleje z ofert typu https://niwki.pl/kategoria-produktu/oleje/ są pyszne, zdrowe i wyjątkowo odżywcze. Choć olej sezamowy znany jest od Starożytności, na polskie stoły trafił stosunkowo niedawno. Podpowiadamy dlaczego warto wprowadzić go do codziennej diety.
Jak powstaje olej sezamowy?
Sezam, z którego wytwarza się olej, jest jedną z najstarszych na świecie roślin oleistych. Zwany jest niekiedy sezamem indyjskim lub kunżutem i najczęściej przywołuje skojarzenia z kuchnią azjatycką. Choć Chiny i Indie są obecnie największymi światowymi producentami sezamu, oryginalnie pochodzi on jednak z Afryki, i to właśnie z czarnego lądu przywędrował do dalekiej Azji.
Najwięcej wartościowych składników odżywczych posiada olej tłoczony z nasion sezamu na zimno. Na rynku dostępne są jednak dwie wersje tego produktu. Olej jasny i delikatny w smaku powstaje z nieprażonych nasion sezamu. Jeśli natomiast w procesie tłoczenia zastosowano wysoką temperaturę, olej jest znacznie ciemniejszy, a także bardziej wyrazisty i intensywny. Gotowy produkt znaleźć można u krajowych producentów – np. Olejarnia Niwki.
Magia oleju sezamowego
Olej tłoczony z nasion sezamowych to prawdziwa skarbnica wielu ważnych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
O jakich składnikach mowa?
Sezamol i sezamina to naturalne i najbardziej znane przeciwutleniacze, które znajdują się w oleju sezamowym. Produkt ten jest również wyjątkowo bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności kwas linolowy oraz równie ważne kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Ponadto zawiera:
• witaminy E i K
• witaminy z grupy B, tj. niacyna, ryboflawina, tiamina oraz witamina B6
• niezwykłe bogactwo składników mineralnych, tj. żelazo, wapń, magnez, cynk
Substancje te wpływają m.in. na naturalną odporność organizmu, a także prawidłową pracę wielu ważnych narządów wewnętrznych. Niedobór jakiegokolwiek z tych składników może prowadzić do poważnych powikłań i negatywnie wpływać na ogólne samopoczucie oraz wygląd.
Badania naukowe wskazują, że olej sezamowy to również świetne źródło błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i znacząco wspomaga pracę układu trawiennego. Przynosi też ulgę przy dolegliwościach związanymi z uporczywymi zaparciami. Co więcej, można w nim znaleźć również roślinne fitosterole, które pomagają obniżać poziom złego cholesterolu, a także lecytyny stanowiące niesłychanie ważny składnik błon komórkowych.
Dlaczego warto wprowadzić olej sezamowy do swojej diety?
Dobre samopoczucie i piękny wygląd to zasługa odpowiednio skomponowanej diety i higienicznego trybu życia. Olej sezamowy to bez wątpienia jeden z najcenniejszych produktów, które warto na stałe wprowadzić do naszego menu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, dressingów, deserów czy past i choć kojarzy się głównie z kuchnią azjatycką, równie wspaniale będzie się komponować z potrawami polskimi czy włoskimi.
Źródła:
- https://www.healthline.com/nutrition/sesame-oil-benefits
- https://www.lookchem.com/Chempedia/Health-and-Chemical/16472.html
- https://www.researchgate.net/publication/50870025_Nutritional_Medicinal_and_Industrial_Uses_of_Sesame_Sesamum_indicum_L_Seeds_-_An_Overview