Kawa z kawiarki czy z ekspresu – która jest najlepsza?

0
1032
Kawa z kawiarki czy z ekspresu

W zależności od gustu ludzi, jedni uważają, że najlepsza kawa to ta z kawiarki, drudzy twierdzą, że jedynym sposobem na zrobienie prawdziwej kawy jest ekspres do kawy. Obie metody, są metodami parzenia kawy pod ciśnieniem. Kawa parzona pod ciśnieniem opisuje napar jaki jest ekstrahowany za pomocą ciśnienia, co skutkuje szybkim czasem ekstrakcji i bardziej intensywnym zaparzeniem w porównaniu z innymi metodami parzenia kawy.

Która metoda parzenia daje lepszą kawę?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od Ciebie. Zarówno kawiarka, jak i ekspres do kawy parzą świetnie ten włoski napój. Chociaż ekspresy do kawy są bardziej wszechobecne, radość z zaparzenia doskonałej filiżanki kawy w staromodny sposób nie zniknęła.

Kawiarka, zwana też makinetką, to najprawdopodobniej najpopularniejszy przyrząd kuchenny we włoskich domach. Co wskazuje, że jest to tradycyjna włoska metoda parzenia kawy na płycie kuchennej. Obecnie kawiarka nadal jest używana do parzenia kawy w wielu domach na całym świecie. Jest to łatwy i szybki sposób na zaparzenie kawy o pełnym smaku i bogatym aromacie. Ta szczególna metoda parzenia kawy pozwala na uzyskanie intensywnie aromatyzowanego naparu o wyjątkowym smaku.

Jaką kawę wybrać do kawiarki i ekspresu?

Sukces kawiarki w dużej mierze tkwi w sztuce doboru odpowiedniego rodzaju kawy i perfekcyjnym mieleniu jej. Parzenie kawy w kawiarce nie jest nauką ścisłą, więc trzeba przejść proces „odkrywania”. Warto zacząć od kaw już zmielonych, a następnie dobierać już pełne ziarna. Jeżeli kawa nie będzie odpowiednio zmielona, to możliwe, że idealna kawa nie wyjdzie, dlatego też niezbędny jest odpowiedni młynek do mielenia kawy, dlatego na początku warto wybierać już zmielone mieszanki.

Kawy dostępne w ofercie https://coffeeandsons.pl/kategoria/do-ekspresu-i-kawiarki zapewnią ucztę głębokich smaków. Palarnia Coffee & Sons oferuje starannie wyselekcjonowane i perfekcyjnie wypalone ziarna kaw oraz odpowiedni sposób zmielenia. Dzięki tym ziarnom możliwe jest doświadczenie charakterystycznego aromatu i smaku w domu. Dostępne kawy do ekspresów ciśnieniowych czy też kawy do kawiarki w ofercie Coffee & Sons doceniane są zarówno przez kawoszy-amatorów, jak i profesjonalnych baristów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here