Dieta latem powinna być bogata w owoce i warzywa oraz inne lekkie produkty. W praktyce więc warto zmienić o tej porze roku swoje nawyki żywieniowe i wprowadzić do jadłospisu więcej sałatek, soków oraz koktajli witaminowych. Jak rozpocząć przygodą ze zdrową letnią dietą i czy warto samemu przygotowywać takie posiłki? Co najlepiej jeść i pić latem oraz gdzie szukać pomocy w przyrządzaniu zdrowych dań! Oto kilka praktycznych informacji!
Letnie kulinarne szaleństwa z warzywami i owocami
Wysokie temperatury na zewnątrz mogą skutkować mniejszym apetytem na ciężkie i gorące potrawy. W takiej sytuacji dobrze jest przestawić się na lekkie posiłki w formie sałatek, koktajli oraz dań na bazie kaszy i pełnoziarnistego ryżu. Przykładowe posiłki, które warto spożywać w takich okolicznościach to m.in.:
- sałatki na bazie szpinaku i sałaty,
- grillowane, pieczone lub gotowane warzywa,
- musy owocowe,
- soki warzywno-owocowe,
- ryż z warzywami i kurczakiem.
- kaszotto z mięsem lub warzywami,
- lekkie zupy krem,
- zapiekanki warzywne.
Gdzie szukać cateringu dietetycznego na lato?
Aby samodzielnie przyrządzić letnie potrawy, wymagany jest czas. Jeśli jednak praca ciągnie się w nieskończoność, a wolne chwile w kuchni to rzadkość – warto poszukać zdrowego cateringu. Tak stworzone miejsca są idealna dla osób, które pomimo aktywnego trybu życia i małej ilość wolnego czasu nie chcą rezygnować ze zdrowej sylwetki i pożywnych oraz lekkich posiłków.
Popularna dieta pudełkowa może uratować wygląd oraz samopoczucie nawet najbardziej zapracowanych osób, a szczegółowo opracowany jadłospis umożliwia dbałość o zdrowie i satysfakcję z jedzenia. Aby skorzystać z usług doświadczonego cateringu dietetycznego, warto wybrać firmę Body Chief, która świadczy usługi na terenie całej Polski.
Dlaczego latem warto zmienić dietę?
Zmiana diety na zdrowszą i mniej kaloryczną może być pomocna w odchudzaniu. Lato jest sezonem, kiedy natura obdarza ludzi mnóstwem smakowitych i świeżych warzyw oraz owoców, które nie są tak smaczne o innych porach roku. Czerwiec, lipiec i sierpień to najlepszy czas na dostarczenie sobie witamin i składników pochodzących z dojrzałych, sezonowych roślin. O tej porze roku można także pozyskać wiele świeżych i aromatycznych ziół, którymi przyprawia się potrawy i sałatki – bez sztucznych dodatków i przypraw. Tak skomponowana dieta może odżywić ciało i przygotować do mroźnej zimy! W praktyce więc warto latem spożywać m.in.:
- pomidory,
- cukinię,
- paprykę,
- ogórki,
- truskawki,
- maliny,
- borówki.
Podsumowując, letnia zmiana diety może być pomocna w odchudzaniu oraz poprawie samopoczucia. Dla osób, które nie mają czasu na samodzielną zmianę swoich nawyków i gotowanie – dobra wiadomość, jest taka, że z pomocą może przyjść fit catering z wieloletnim doświadczeniem!