Odpowiedź na tak postawione pytanie wydaje się prosta. Jakość produktów użytych do przygotowania potrawy, ilość i rodzaj przypraw, wreszcie talent kulinarny kucharza. Ktoś może dodać do tej listy zapach, ktoś inny temperaturę serwowanego dania. To wszystko prawda, ale czy są to jedyne czynniki decydujące o wrażeniach, jakie wyniesiemy, wstając od stołu?
Ważna rola zastawy stołowej
Jedząc, używamy wszystkich zmysłów. Oprócz smaku i węchu olbrzymią rolę odgrywa też wzrok i dotyk. Nasz mózg przetwarza otrzymane bodźce i jeszcze przed rozpoczęciem posiłku potrafi zaostrzyć apetyt lub przeciwnie wzbudzić niechęć. Znaczenie części z tych impulsów jest oczywiste i łatwe do zrozumienia. Pięknie podana, starannie skomponowana potrawa zawsze będzie bardziej zachęcająca od składników niedbale rozrzuconych na talerzu. Sztuka właściwego aranżowania wyglądu dań jest trudna, wymaga wyczucia i zaangażowania ze strony kucharza. To, co wychodzi spod ręki prawdziwych mistrzów, przypomina niekiedy małe dzieła sztuki, których kształt żal naruszyć nożem i widelcem.
Równie ważną rolę odgrywa dobór zastawy stołowej. Znaczenie tego aspektu łatwo sprawdzić eksperymentalnie – jeśli nasza ulubiona kawiarnia oferuje kawę na wynos, to warto porównać smak tego samego napoju pitego z papierowego kubka i eleganckiej filiżanki. Większość przyzna, że napar podany w porcelanie ma bogatszy smak i aromat. Są wprawdzie osoby, które twierdzą, że to mit, w końcu pijemy ten sam napój, a ewentualne różnice to siła autosugestii i psikusy płatane przez mózg. Jest w tym dużo prawdy, ale potwierdza ona jedynie duże znaczenie zmysłów w ocenie pozornie obiektywnych bodźców. Fakt ten potwierdzają tak zwane ślepe testy, polegające na zaserwowaniu badanym osobom tego samego napoju, czy też potrawy przy użyciu różnych naczyń. Wyniki jednoznacznie świadczą o tym, jak istotną rolę odgrywa nie tylko rodzaj zastawy, ale nawet jej kolor oraz waga sztućców.
Szczegóły wpływają na odbiór potrawy!
Złożoność elementów wpływających na końcowy odbiór potraw doskonale rozumieją właściciele i zarządcy restauracji. Utalentowany szef kuchni jest oczywiście podstawą sukcesu, jednak jego dzieła mogą zarówno zyskać, jak i stracić dzięki towarzyszącej im oprawie. Podczas najbliższej wizyty w restauracji warto zwrócić uwagę na to, jak duży nacisk kładziony jest na zbudowanie odpowiedniej atmosfery i klimatu sprzyjającego konsumpcji.
W renomowanych lokalach gra świateł, dobór i natężenie muzyki, charakter umeblowania, a nawet faktura obić i tkanin jest dokładnie przemyślana i tworzy spójną, konsekwentną całość. Kluczową rolę zdecydowanie odgrywa wysoka jakość wykonania i estetyka zastawy stołowej. To bezpośredni kontakt z tymi przedmiotami wpływa na wrażenia gości i to dlatego jednym z najważniejszych partnerów każdego przedsięwzięcia kulinarnego jest sprawdzony sklep dla gastronomii oferujący dostęp do szerokiej i atrakcyjnej gamy produktowej.
Czy jest zatem jedna recepta, której przestrzeganie może zapewnić uznanie i zachwyt otoczenia? Na szczęście nie ma. Na szczęście, ponieważ brak uniwersalnego rozwiązania świadczy o tym, jak bardzo indywidualne są nasze gusta i upodobania, a to otwiera ogromne pole do popisu zarówno dla profesjonalnych kucharzy, jak i miłośników gotowania w domu.