Whisky w różnych regionach świata. Jaka jest historia tego trunku?

0
1400
Whisky w różnych regionach świata. Jaka jest historia tego trunku?

Alkohole są produkowane w rożnych regionach świata. Dzięki temu ich receptury różnią się od siebie co wpływa na ich ostateczny smak oraz aromat. Dlatego warto poznać historię whisky z różnych miejsc, by lepiej zrozumieć metody jej wytwarzania.

Jakie whisky produkuje się w Europie?

Kolebką whisky jest Irlandia. Jej pomysłodawcami mieli być tamtejsi mnisi, a jeśli wierzyć legendom, to zamieszany w to miał być także sam św. Patryk. Napój zwany „wodą życia” produkowali już od VII wieku. Wykorzystywano go w celach leczniczych, pomagał bowiem na bóle głowy, czy w leczeniu objawów chorób, np. ospy. Whisky w Irlandii zyskała taką popularność, że jej wytwarzanie stało się tematem stawianym w centrum życia społecznego oraz politycznego. Problem pojawił się w XVI wieku, gdy zaczęto likwidować klasztory. Wówczas whisky przestała być napojem elit, a za jej wytwarzanie wzięli się zwykli Irlandczycy. Do jej produkcji wykorzystywali nadmiar jęczmienia. Trunek ten zwano „poitin”. Ponowny rozkwit tego przemysłu przypada na przełom XVIII i XIX wieku, gdy na terenie całego kraju funkcjonowało ponad 1150 destylarni. Kryzys przyszedł wraz z I wojną światową. Istotny wpływ miała też walka o niepodległość Irlandii oraz wojna domowa. W efekcie tych działań w latach 60. XX wieku działały już tylko dwie destylarnie. Obecnie przemysł whisky w Irlandii ma się coraz lepiej, a pozycja tego trunku nieustannie się umacnia. Drugim ważnym punktem na europejskiej mapie jest Szkocja. Whisky trafiła tu z Irlandii i szybko zdobyła uznanie tutejszej społeczności. Produkuje się ją podobnie jak w Irlandii. Szkoci dodatkowo suszą słód, co nadaje im charakterystyczny smak.

Whisky amerykańskie – czym się różni?

Kiedy w Europie dystrybucja trunku kwitła, w Ameryce dopiero pierwsi imigranci przewozili recepturę do Nowego Świata. Odpowiedzialne są za to osoby z Irlandii i Szkocji. Musieli oni jednak dostosować produkcję do warunków naturalnych panujących w Ameryce. W wyniku tych zmian powstała nowa wersja whisky, która powstaje na bazie kukurydzy. Whisky nie leży zaś w używanych, a nowych dębowych beczkach, które dodatkowo wypala się od środka. Dzięki temu trunek ten ma cierpki, wytrawny smak z wyczuwalną nutą dębu. Alkohol ten nosi nazwę burbonu. Wszystkie wspomniane rodzaje whisky znajdziesz chociażby na tej stronie https://swiat-whisky.sklep.pl/49-whisky. Dzięki takim sklepom możesz bez wychodzenia z domu kupić whisky z dowolnego regionu świata. Każde z nich będzie cechowało się oryginalnym smakiem i innym sposobem przygotowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here