Jakie oleje dodać do codziennej diety?

0
1812
Jakie oleje dodać do codziennej diety?

Oleje są tak różnorodne jak rośliny, z których są ekstrahowane. Największą korzyścią dla zdrowia odznaczają się delikatnie produkowane oleje tłoczone na zimno. Są wysoce zalecane, ponieważ zawierają cenne witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Niebagatelną rolę odgrywa sposób ich użycia – nie nadają się do smażenia, lecz do spożywania na zimno, na przykład w formie dressingu. Pod tym względem ważnym parametrem jest punkt dymienia. Wskazuje on, od jakiej temperatury olej zaczyna dymić – od tego momentu tworzą się szkodliwe substancje rakotwórcze. Oleje zawierające kwasy nienasycone posiadają stosunkowo niski punkt dymienia.

Znaczenie dla zdrowia

Szczególnie zdrowe oleje opisywane na portalu Odkrywcyswiata.pl zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 i omega-6. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi,  zmniejszają jej lepkość, co sprawia że staje się ona bardziej płynna oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Działają one również ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, mają pozytywny wpływ na poziom lipidów we krwi i ciśnienie krwi oraz posiadają właściwości przeciwzapalne

Bogatym źródłem kwasów omega-3 jest na przykład olej rzepakowy, lniany i z czarnuszki. Natomiast kwasy omega-6 są obecne w dużej ilości w oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym oraz z pestek winogron. Zbyt mała ilość tych kwasów w pożywieniu prowadzi do szeregu groźnych chorób – udarów, zawałów mięśnia sercowego, choroby niedokrwiennej serca, otyłości i cukrzycy. Dlatego też należy zwracać szczególną uwagę na prawidłową zawartość olejów roślinnych w diecie, które są szczegółowe przedstawione na https://odkrywcyswiata.pl/z-jakich-produktow-warto-spozywac-oleje/

Według zaleceń WHO, stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w diecie powinien wynosić 1:4. W Europie najbliższą ideału jest kuchnia śródziemnomorska. Najczęściej używanym tłuszczem jest oliwa z oliwek, stosuje się niewielkie ilości smalcu, masła i słoniny.

Na rynku dostępne są także inne oleje spożywcze –  ryżowy, sezamowy, kukurydziany, z pestek dyni. Stanowią one cenne urozmaicenie codziennej diety. Charakteryzują się oryginalnymi walorami smakowymi, które mogą dodać zwykłym potrawom interesującą nutę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here