Jak skutecznie sprzątać kuchnię?

0
1652
Jak skutecznie sprzątać kuchnię

Kuchnia z oczywistych względów wymaga tego, aby pomieszczenie to zawsze było czyste i uporządkowane. To tutaj przechowuje się produkty, tutaj przygotowuje się posiłki, tutaj w końcu często spożywa się posiłki. Jak na co dzień zadbać o czystość i porządek w kuchni.

Przede wszystkim rutyna

Kuchnię należy sprzątać codziennie. Od tej zasady nie powinno być wyjątków. Każde odłożenie zmywania naczyń lub garnków „na później” to szybszy rozwój bakterii i większa szansa na to, że rozniosą się one po domu albo – co gorsza – dostaną się do kolejnych posiłków. Nowoczesne meble i sprzęty AGD – jak pokazuje portal Znamy się od kuchni – są zaprojektowane tak, aby ich mycie i sprzątanie było jak najłatwiejsze. Producenci dbają o miękkie linie, o ograniczenie załamań, małych otworów i drobnych elementów, które trudno wyczyścić. Tym bardziej więc należy sprzątać regularnie, praktyka pokazuje, że codzienne sprzątanie może zająć jedynie 15 minut.

Co musisz zrobić?

Kuchnię najlepiej sprzątać wieczorem, aby rano można było wejść do czystej przestrzeni i zacząć przygotowywać posiłki. Na początku należy dokładnie uprzątnąć zlewozmywak. Resztki jedzenia należy wyrzucić do kosza, dokładnie opłukać talerze i włożyć naczynia do zmywarki. Najlepiej włączyć zmywarkę tak, aby móc ją rozpakować jeszcze wieczorem, natomiast jeśli naczynia będą musiały poczekać do rana, nic się nie stanie.

Następnie należy zebrać wszystkie śmieci w kuchni, posegregować, wyrzucić do kosza. Potem należy umyć blat, przetrzeć płytę grzewczą. Po tym można odkurzyć podłogę. Na końcu jeszcze raz warto przetrzeć blat, ponadto warto wyczyścić fronty szafek, uchwyty, drzwi lodówki, okap. Wieczorem warto również wynieść śmieci na zewnątrz i na koniec umyć podłogę.

Zadania specjalne

Regularne sprzątanie kuchni to podstawa, natomiast należy również pamiętać o czynnościach, które dobrze wykonać choć raz w miesiącu. Na pewno trzeba przejrzeć kuchenne szafki, usunąć resztki produktów, z których się już nie korzysta, przetrzeć wnętrze szafek oraz sprawdzić, czy wszystkie produkty (szczególnie sypkie – mąka, kasza, ryż) są odpowiednio zabezpieczone. Raz w miesiącu warto także dokładnie posprzątać lodówkę. Kontrolę jej stanu powinno się przeprowadzać raz w tygodniu, natomiast dokładne jej sprzątanie można robić raz na kilka tygodni. Nowoczesne urządzenia mają co prawda zamontowane rozwiązania, które pozwalają długo utrzymać świeżość produktów, natomiast warto kontrolować co i w jakim stanie znajduje się w lodówce. Także po to, by nie marnować jedzenia. Podobnej kontroli należy poddawać zawartość zamrażarki. Zdarza się bowiem, że zapominamy o produktach, które się tam znajdują, a one – mimo znacznie wydłużonego terminu przydatności, w końcu również nie nadają się już do spożycia.

Na sam koniec raz w miesiącu warto również umyć okno w kuchni i wymienić firanki, które bardzo łatwo pochłaniają zapachy, tłuszcz i inne zanieczyszczenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here