Prawidłowe funkcjonowanie lokalu gastronomicznego to nie tylko sprawny zespół kucharzy i pomocników, ale także dobra organizacja pracy i zapewnienie czystości oraz higieny w kuchni. Jak o to zadbać? Jakie urządzenia usprawnią pracę?
Prowadząc biznes gastronomiczny, musisz zadbać o wiele elementów, m.in. zachowanie czystości i odpowiedniego poziomu higieny. Regularne czyszczenie urządzeń gastronomicznych to jeden z podstawowych obowiązków pracowników.
Czystość sali dla klientów, zastawy oraz kultura osobista kelnerów to podstawa, ale trzeba pamiętać także o odpowiednim poziomie higieny na zapleczu. Przydatnym urządzeniem są itd. zmywarki gastronomiczne, ale trzeba zadbać też o higienę wszystkich sprzętów, glazury, podłogi itd.
Zmywarki gastronomiczne do naczyń
Zmywarki gastronomiczne są standardowym wyposażeniem kuchni domowych, gdyż są energooszczędne, solidne i znacznie ułatwiają pracę w kuchni. Skoro są niezbędne w domu, tym bardziej muszą znaleźć się w kuchniach profesjonalnych, gdzie naczyń jest znacznie więcej.
Sprzęty te mogą umyć w godzinę nawet 30 koszy talerzy, szkła i sztućców, dlatego też do restauracji, barów, stołówek czy kawiarni należy jednak kupić profesjonalne zmywarki gastronomiczne, o znacznie wyższej wydajności. Poszczególne modele różnią się wydajnością i funkcjonalnością, dlatego można dopasować konkretne urządzenie do swoich potrzeb, ale także uniwersalne zmywarki do naczyń dla restauracji.
Jednym z rodzajów jest zmywarka kapturowa, ale jest ona otwierana do góry, a zatem można ją wygodnie zapakować także garnkami, misami, patelniami itd. Będzie praktycznym rozwiązaniem do dużych lokali.
Zmywarki do szkła
Warto zainwestować dodatkowo także w zmywarkę do szkła. To niezbędny element wyposażenia restauracji czy baru lub pubu itd. Świetnie sprawdzi się w myciu kubków, szkła, filiżanek, sztućców itd. Zmywarka do szkła najczęściej przydaje się w barach i pubach. Ma słabszy strumień, temperatura mycia i płukania jest dostosowana do materiału. Uzdatniacz wody sprawia, że na szkle nie pojawia się kamień.
Zmywarki gastronomiczne do filiżanek
Najczęściej wyposaża się w nie kawiarnie, są ciche, proste w obsłudze i w utrzymaniu w czystości i niezawodne. Polecane są do małej i dużej gastronomii, m.in. w kawiarniach, gdzie serwuje się masowo kawy i inne napoje. Sprawdzi się też do mycia kubków, szkła, talerzyków i sztućców.