Przegląd cielaków mięsnych: cechy eksterieru (zewnętrzna budowa ciała zwierzęcia), waga żywa, dzienny przyrost masy ciała, wydajność rzeźna, warunki utrzymania itp. Bydło mięsne charakteryzuje się przyspieszonym rozwojem, wysoką wczesną dojrzałością i zdolnością do wczesnego dojrzewania przy intensywnym chowie i opasie. W porównaniu z rasami mlecznymi i mięsno-mlecznymi krowy mięsne nie produkują dużo mleka, głównie tyle, ile potrzeba do karmienia cieląt.
Główną specjalizacją firmy Rogofarm https://www.rogofarm.pl/pl skup oraz sprzedaż cieląt. Firma oferuje zwierzęta przeznaczone do dalszego chowu. Dostarczane zwierzęta charakteryzują się naturalnym i niezwykle szybkim tempem wzrostu. Możliwy jest bezpośredni transport bezpośrednio do gospodarza.
Jakie rasy bydła mięsnego są popularne?
Najpopularniejsze rasy to Hereford, Aubrac, Angus w dwóch kolorach: czerwony Angus i czarny Angus . Stanowią one zdecydowaną większość całego stada krów mięsnych.
Hereford
Hereford to jedna z najpopularniejszych ras wołowiny na świecie. Bydło jest dobrze odżywione i tuczone, bezpretensjonalne, zdolne do długich okresów przejściowych, odporne na szereg chorób, dobrze zaaklimatyzowane, daje wysokiej jakości „marmurowe” mięso.
Belgian Blue
Główną różnicą między bydłem belgijskim niebieskim jest bardzo duża masa mięśniowa. Belgijskie niebieskie DNA zawiera gen, który hamuje produkcję miostatyny, białka odpowiedzialnego za hamowanie wzrostu mięśni, gdy osiągnie pewien punkt. Dlatego wzrost mięśni w belgijskim błękicie praktycznie się nie zatrzymuje.
Aberdeen Angus
Krowy rasy Aberdeen Angus wyróżniają się wysoką wczesną dojrzałością. W porównaniu z innymi rasami mięsnymi kończą wcześnie i zwykle są otyłe wcześniej. Bydło nie ma rogów. Szkielet jest cienki, skóra luźna, elastyczna, cienka, pokryta delikatnym włosiem. Dorosłe byki ważą średnio 750-800 kg, niektóre osiągają 1000 kg, średnia waga krów to 500-550 kg.
Charolaise
Krowy Charolaise są odporne i mają długą żywotność. Byki rozpłodowe są efektywnie wykorzystywane do 15 roku życia, krowy do 13-14 roku życia. Kiedy zwierzęta są tuczone, powstają głównie mięśnie, a nie tkanka tłuszczowa.
Bydło Aubrac
Aubrac to bezpretensjonalna rasa krów, charakteryzująca się długowiecznością, zdolnością do przyswajania dużej ilości pasz objętościowych i bardzo oszczędnego ich wydatkowania na jednostkę wzrostu. Wysokość w kłębie dorosłej krowy wynosi 130 cm, waga 550 – 750 kg. Waga dorosłego byka: 850 – 1100 kg, średnia waga buhajów przy urodzeniu to 39 kg. Wydajność rzeźna w wieku 16-20 miesięcy 63%.