Decyzję o zakupie maszyny do wyrobu lodów powinno poprzedzić po pierwsze: dokładne rozeznanie w opcjach, jakie dostępne są na rynku, a po drugie: zbadanie, jak przedstawiają się potrzeby oraz możliwości danego lokalu gastronomicznego. Niestety, często dokonujemy zakupu, nie uwzględniwszy wcześniej ważnych zmiennych, jak chociażby liczby serwowanych dziennie porcji deserów. Jakie są najczęstsze błędy, jakie popełniamy przy wyborze maszyny do lodów?
Zawyżanie lub zaniżanie liczby serwowanych porcji
Jeszcze przed rozważaniem zakupu jakiejkolwiek maszyny do lodów, należy ustalić, z jakim obłożeniem spotyka się dany lokal gastronomiczny oraz jakie jest w nim zainteresowanie serwowanymi deserami. Inaczej bowiem sytuacja będzie wyglądała w pizzerii, gdzie lody są wyłącznie dodatkiem do dania głównego, a zupełnie inaczej będzie się to przedstawiało w kawiarni, do której ludzie udają się z wyraźnym zamiarem zamówienia mroźnego deseru. Istotna jest zatem umiejętność oszacowania liczby klientów kupujących lody podczas godzin szczytowego ruchu. Pomoże to w ustaleniu, jakiej wielkości maszyna będzie najbardziej optymalnym wyborem. Pamiętajmy, iż nie ma co zajmować cennej kuchennej przestrzeni robotem, który zostanie użyty jedynie parę razy w ciągu dnia. W tym punkcie dochodzi również decyzja na temat tego, czy zakupimy automat wolnostojący czy taki do umieszczenia na blacie. Wolnostojące maszyny do lodów są o wiele bardziej wydajne, jednak nie sprawdzą się w przypadku świadczenia usług cateringowych, gdzie łatwość w transporcie jest kluczową cechą każdego urządzenia.
Nieuwzględnianie metody chłodzenia
To, gdzie znajduje się dany punkt gastronomiczny, będzie miało ogromny wpływ na wybór metody chłodzenia naszej maszyny do lodów. Wybrane urządzenie może być ochładzane powietrzem, wodą lub w szczególnych przypadkach – nawet w sposób zdalny. Maszyny chłodzone wodą są idealnym rozwiązaniem w przypadku gorącego środowiska i niewielkich przestrzeni. Należy przy tym pamiętać, że będą wymagały specjalistycznej instalacji, a także podniosą miesięczne opłaty za wodę. Maszyny chłodzone powietrzem są łatwiejsze w montażu, posiadają również niższe koszty eksploatacji. Warto jednak pamiętać o tym, że z każdym rokiem użytkowania dość mocno może wzrastać szansa na to, iż urządzenie to będzie wymagało prac serwisowych. Jest to jednak najczęściej wybierana opcja.
Zapominanie o efektywności pracy
Przy wyborze maszyny do produkcji lodów również należy uwzględnić to, czy będzie ona przyjazna w eksploatacji. Ten czynnik jest szczególnie istotny w sytuacji, gdy często zmieniamy personel – urządzenie powinno być proste oraz intuicyjne w użytku, aby nowy pracownik był w stanie bez problemu opanować jego zasadę działania.
Wybrana maszynka do lodów musi być także łatwa do utrzymania w czystości. Obsługująca je osoba nie może tracić czasu na doczyszczanie jej „zakamarków”, szczególnie w sezonie oraz podczas godzin szczytu.
Zastanawiając się, jaką maszynkę do lodów wybrać, warto zasięgnąć porady specjalistów ze sklepu Multigastro, którzy chętnie podzielą się swoją wiedzą oraz doświadczeniem.