Sernik to ciasto, które było znane już w starożytności. Nic dziwnego, że do dnia dzisiejszego powstało wiele rodzajów tego ciasta. Wśród nich są m.in. sernik wiedeński, nowojorski, sernik królewski, a także sernik na zimno. Wypiek z sera można łączyć także z murzynkiem jak np. w przypadku sernika Izaura. Masa serowa świetnie komponuje się też z makiem. Jakie są najlepsze pomysły na serniki?
Sernik to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych wypieków. Co ciekawe, pierwsze wzmianki na jego temat pojawiają się już w starożytności, a dokładniej w starożytnej Grecji i Rzymie. Ciasto przygotowywane na bazie sera miało być znane już ok. 350 roku p.n.e. jako potrawa podawana z orzechami i suszonymi owocami. Głównymi jego składnikami były mąka pszenna i kozi ser.
Sernik na przestrzeni wieków zdobywał coraz większą popularność. W XIX w. podbił wraz z kolonistami Amerykę Północną gdzie ewoluował. Do powstania sernika nowojorskiego w znacznej mierze przyczyniło się wyprodukowanie serka Philadelphia.
Lepiej znany w naszych stronach jest sernik wiedeński. Składają się na niego – oprócz masy serowej – także bakalie w dużej ilości. Z kolei w krajach prawosławnych niezwykle popularna jest pascha czyli jedna z odmian sernika na zimno. Często towarzyszy potrawom wielkanocnym.
Najlepsze pomysły na serniki!
Serniki, oprócz tych najbardziej znanych, mogą występować także w mniej tradycyjnych wersjach. Jedną z nich jest sernik z rosą, który charakteryzuje się niezwykłym wyglądem. Jego wierzch pokryty jest bowiem złotymi kropelkami ze skarmelizowanego cukru, które wyłaniają się z bezowej pianki podczas stygnięcia.
Sernik nie jest pracochłonny w przygotowaniu. Masę serową przygotowuje się z trzykrotnie zmielonego twarogu, jajek, cukru, mleka, oleju i budyniu o smaku śmietankowym.
Inną propozycją idealną na sezon zimowy jest tofurnik piernikowy, którego przepysznym smakiem mogą cieszyć się także weganie! Podstawą tego wegańskiego sernika jest jeden z najlepszych zamienników sera, czyli tofu. By tofurnik miał świąteczny charakter warto dodać do niego przyprawę korzenną. To świetna alternatywa dla tradycyjnego sernika zwłaszcza że spód ciasta tworzą tak wartościowe składniki jak suszone daktyle, suszone śliwki i orzechy nerkowca. Całość nie tylko smakuje, ale także wygląda zachwycająco! Wierzch posypany jest bowiem orzechami włoskimi.
Sernik idealny na świąteczny stół to także melopita, czyli sernik miodowo-cynamonowy pochodzący z greckiej wyspy Sifnos. Jego głównymi składnikami są ser, a także miód oraz cynamon. Czy trzeba dodawać więcej? Ciasto ma niesamowity smak i także w Grecji popularny jest zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych.
Przepisem, który warto wypróbować jest też ten na… sernik z białym makiem. Dzięki dodatkowi w postaci pasty z wanilii sernik jest niezwykle aromatyczny. Uwielbiają go nie tylko dorośli, ale także dzieci!
Pamiętaj, że serniki można polewać polewami, np. czekoladową, i dodawać do nich owoce takie jak np. soczyste brzoskwinie, wiśnie czy maliny. Wyjątkowy smak umili każdą chwilę w trakcie dnia. Będzie też wyśmienity na czas świąt!