Lekarze i dietetycy przekonują, że częste picie wody przynosi wiele korzyści. Woda wpływa doskonale na cały organizm, dlatego najlepiej sięgać po nią regularnie. Niejednokrotnie jednak nasze wątpliwości budzi jej jakość. Co wybrać: filtr czy butelkę?
Kranówka: fakty i mity
Wypijanie 2 litrów płynów dziennie ma pozytywny wpływ na nasz organizm – to dobrze znany fakt. Niestety nie każdy stosuje się do tej złotej zasady. A przecież regularne picie wody poprawia wygląd skóry, samopoczucie, wspomaga pracę mózgu, przyspiesza przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn i ogranicza apetyt. To tylko niektóre z licznych korzyści, które oferuje zwykła, czysta woda. I chociaż dostęp do niej jest z pozoru bardzo łatwy, to jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że ta kupowana w plastikowych butelkach to kiepski wybór. Okazuje się, że to, co płynie w naszych rurach, wcale nie jest mniej wartościowe niż sklepowy odpowiednik.
Najlepszym potwierdzeniem, że kranówka nie różni się specjalnie od wody butelkowanej, są wyniki badań naukowców z Politechniki Łódzkiej. Według zebranych przez nich danych tylko 15% z popularnych, obecnych w sklepach wód ma lepszą jakość od tej lecącej z kranu. Co ciekawe, na rynku znajdziemy aktualnie około 200 rodzajów wody butelkowanej. Szybko wyliczymy, że tylko 30 z nich wykazuje lepsze właściwości od kranówki. Co więcej, plastikowe butelki mają wiele innych wad: wykonane są najczęściej z poliwęglanu, który wykazuje m.in. działanie kancerogenne i może powodować zaburzenia hormonalne; mają szkodliwy wpływ na środowisko (tylko 23% jest ponownie przetwarzanych); są po prostu drogie.
Filtry: ekologia, lepszy smak, oszczędność i gwarancja zdrowia
Z tych względów coraz więcej osób przestawia się z picia wody butelkowanej na filtrowaną. Odpowiedni, dobrej jakości filtr, poprawi smak wody z kranu, zmniejszy zawartość chloru i tworzących osad pierwiastków. Niektóre firmy oferują również jonizatory, dzięki którym powstaje woda alkaliczna, niwelująca m.in. zakwaszenie organizmu. Najlepiej wybierać produkty najnowszej generacji, które bazują jednocześnie na filtracji mechanicznej, węglowej z ochroną bakteriologiczną oraz zmiękczającej. Dzięki połączeniu tych trzech metod uzyskiwana woda jest wolna od zanieczyszczeń mechanicznych (mułu, osadu, piasku), chloru i związków metali ciężkich, pestycydów oraz bakterii i wirusów.
Zdrowa woda w domu i w pracy
Dzięki obecności węgla aktywowanego, który usuwa zanieczyszczenia organiczne, pestycydy i chlor, również herbata i kawa z wodą filtrowaną smakują zdecydowanie lepiej. Tego typu rozwiązania nie są zarezerwowane tylko dla gospodarstw domowych. Bezbutlowe, ekologiczne dystrybutory wody to idealne rozwiązanie dla firm, które chcą zapewnić swoim pracownikom krystalicznie czystą wodę w nieograniczonych ilościach. Przykładowo, marka WaterStar oferuje sprzęt, który może być ustawiony zarówno blisko wodociągu, jak i kilkanaście metrów od niego. System umożliwia regulację temperatury wody zimnej i może być dodatkowo wyposażony w zawór zabezpieczający przed zalaniem. Najnowsze modele dystrybutorów posiadają również moduły do produkcji wody gazowanej. Taki sprzęt pozwala na skuteczne ograniczenie kosztów i niesamowitą wygodę użytkowania.