Karnawał to czas, kiedy nie tylko chętnie wychodzimy wieczorem zabawić się ze znajomymi, ale także świetna okazja, żeby przyjąć gości w domu. Wspólne spędzanie czasu w mieszkaniu powraca do łask, a za sprawą licznych programów kulinarnych modne stało się także wspólne gotowanie.
Karnawał to czas, kiedy nie tylko chętnie wychodzimy wieczorem zabawić się ze znajomymi, ale także świetna okazja, żeby przyjąć gości w domu. Wspólne spędzanie czasu w mieszkaniu powraca do łask, a za sprawą licznych programów kulinarnych modne stało się także wspólne gotowanie. Warto więc pomyśleć jakie zdrowe karnawałowe przekąski zagoszczą na naszym stole tym razem.
Czasy sałatek jarzynowych i półmisków z serami i wędlinami odchodzą już w zapomnienie. Na domowe imprezy wybieramy raczej bardziej wysublimowane przekąski, ale warto zaznaczyć, że ich przygotowanie wcale nie jest czasochłonne. Zwracamy większą uwagę na to co znajduje się na naszych talerzach. Z roku na rok zdrowe przekąski, tapas bary cieszą się coraz większą popularnością. Zdrowe przekąski karnawałowe wcale nie muszą być nudne. Dipy warzywne podane w małych miseczkach i ze słupkami marchewki czy selera nie tylko dobrze wyglądają, ale także smakują wybornie. Wrapy to idealny pomysł do podania zarówno na zimno jak i na ciepło. Jeśli pokusimy się o samodzielne ich przygotowanie, idealnie sprawdzi się mąka orkiszowa.
Przepis na domowe tortille
Żeby przygotować zdrowe karnawałowe przekąski w postaci wrapów potrzebne nam będzie:
- Mąka orkiszowa – 400 g
- Gorąca woda – 200 ml
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Sól – płaska łyżeczka
W misce należy wymieszać wszystkie składniki. Możemy użyć zwykłej mąki, jednak mąka orkiszowa jest o wiele zdrowsza i bardziej pożywna. Otrzymane ciastko należy zagniatać przez około 5 minut, a potem rozwałkować. Ciekawą sztuczką jest wałkowanie przez papier do pieczenia. Tak otrzymany wrap nie będzie się kleił. Gotowe placki smażymy na patelni po około 30 sekund na każdej ze stron. Oczywiście, możemy także użyć gotowych wrapów, które można kupić w sklepie, jednak samodzielnie przygotowane zdrowe przekąski karnawałowe na pewno będą większym powodem do dumy. Jeśli chodzi o nadzienie – tu mamy pełną dowolność. Z serkiem i łososiem, a może z szynką i serem? Na ciepło z pewnością posmakuje każdemu połączenie szpinaku i fety czy pieczarek i mozzarelli.
To teraz czas na słodkie
Oczywiście poza przekąskami czy bardziej pożywnymi daniami dobrze, żeby na stole znalazło się coś dla miłośników słodyczy. Tu z pomocą znowu przyjdzie mąka orkiszowa, z której w kilka chwil przyrządzimy muffiny. Te małe babeczki z różnymi dodatkami mają całe grono fanów. Ich przygotowanie nie zajmuje też dużo czasu.
Potrzebne składniki (na 12 muffinek)
- Mąka orkiszowa – 2 szklanki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka (owsiane, migdałowe, ryżowe, kokosowe, dowolne )
- 100g masła lub margaryny lub ok ½ szklanki oleju
- 4 jajka przepiórcze lub 1 kurze
- 100 g czekolady mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej
Zaczynamy od rozpuszczenia masła i ostudzenia. Mąka orkiszowa i pozostałe suche składniki powinny zostać wymieszane w osobnej misce i połączone ze składnikami mokrymi. Mieszamy wszystko razem i dodajemy kawałki gorzkiej lub mlecznej czekolady. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przekładamy masę do papilotek czy foremek do muffinów, pieczemy ok. 15-20 minut.
Więcej przepisów na https://sklep.biobabalscy.pl/